Tasuta pakiautomaati alates 30 € ostust.            Lisa ostukorvi tooteid 60 € eest ja saad 20% soodustust!           Tasuta pakiautomaati alates 30 € ostust.            Lisa ostukorvi tooteid 60 € eest ja saad 20% soodustust!          

MAJORAAN (30g)

4,40 

6 laos

Majoraan sobib külmad ja kuumad kartuliroad, liha- ja vorstisalatid, juusturoad, hakklihatoidud, linnuliha, jäneseliha, seene-, kurgi-, oa- ja tomatiroad, majoneesikastmed, kodujuust, ulukiliharoad. Mugav ja käepärane pakend.

Kirjeldus

Majoraan (Majorana hortensis Moench)

Majoraani kultiveeriti vanas Egiptuses, Kreekas ja Roomas kui rituaalset maitse- ja ravimtaime. Ta kasvab looduslikult troopikaaladel, ka Lõuna-Euroopas, Hiinas ja USA-s. Majoraani tugev maitse ja lõhn tulenevad eeterlikust majoraaniõlist, mida ta sisaldab 1-2%. Kamprit meenutavas maitses võib aimata ka tüümiani ja pune maitset. Lehtedes on tamiini (5%), parkaineid, vitamiine (karotiini, C-vitamiini). Majoraani regulaarselt kasutades võib:

  • vabaneda unetusest;
  • leevendada veresoonkonna spasme;
  • Leevendada menstruatsiooni valusid;
  • Vabaneda ebameeldivatest valudest. Kasutades seda saab eemaldada peavalu ja hambavalu;
  • ravida hingamisteede haigusi;
  • taastada seedimist.

Ravimtaimena kasutatakse majoraani maapealset osa. Et majoraanis leiduvate eeterlike õlide segu toimib ühelt poolt toniseerivalt, teisalt aga valuvaigistavalt ja antiseptiliselt, siis on reuma, podagra ja liigesepõletike puhul tehtud majoraanivanne. Samas võib valmistada salvi (analoogselt saialille salviga) ja ravitakse sellega veenilaiendeid, valutavaid liigeseid ja lihaseid.

Majoraanitee mõjub rahustavalt, seedekulglale spasmolüütiliselt, seda on kasutatud köha ja hingamisteede põletike korral. Aitab ka meeleolulanguse ja peavalude vastu. Tee valmistamiseks võetakse ainult 1 tl ürti 1 klaasi kuuma vee kohta, lastakse tõmmata 1 tund ja juuakse paar klaasi päevas 6-7 päeva järjest.

Maitseainena on tuntud kõikjal ja ammust ajast vorstirohu nime all. Suure vürtsikuse tõttu lisatakse toitudele väikeses koguses, on tähtis maitseaine soolavabas dieedis. Majoraan on suurepärane maitseaine liha- ja köögivilja-, eriti maksa-, kaalika-, porgandi- ja kaunviljatoitudele, teda lisatakse kastmetele ja pekist väljapraetud rasvale koos sibula, õuna ning hariliku pujuga.

Majoraan on sobilik (ka külmana suvel) lõunasöökide juurde. Väga hästi sobib kasutada veretoitude juurde, seepärast on ammusest ajast kasvatatud majoraani verivorsti, vereleiva ja -käkkide maitsestamiseks.

Majoraani kasutamist tasuks perenaistel harjutada ka hommikuputrudes, eriti tangu ja kruubi puhul, samuti teatud suppidesse nagu kalasupp. Imehästi sobib lambalihast toitudesse, eriti lambaprae maitsestamiseks

Majoraanil praktiliselt puudub vastunäidustusi.Kuid selle kasutamine ei ole soovitatav rasedatele, samuti kui te olete ülitundlik allergiatele.

Retseptid

Retsepti kirjeldus

    0
    Sinu ostukorv
    Sinu ostukorv on tühiTagasi veebipoodi
      Vali tarneviis