4,30 €
Paprika tükid kuivatatud sobivad nii looma-, linnu-, sea- kui ka lambaliha juurde. Supid, munaroad, juustud, salatid. Mugav ja käepärane pakend.
Paprika punane sünonüümid on: maguspipar e. vürtsipaprika, hispaania paprika, ungari paprika,india paprika, türgi pipar, e. kibepipar e. köögivilja paprika, punane pipar. Kasutusviis viljad koos seemnetega – kuivatatud või jahvatatud. Päritolu . Paprikataime tõi Ameerikast kaasa Kolumbus. Tänapäeval peamiselt seda kasvatatkse Balkanil, Ungaris, Hispaanias ( Baskimaal), Prantsusmaal, Kesk-, ja Lõuna – Ameerikas. Paprika on kuni 60cm kõrgune üheaastane taim laiade tugevate roheliste lehtede ja kollakas roheliste õitega. Kitsad, 10cm pikkused kaunad on teravad ja erepunased. Paprikasorte on üle 30, mahedaid, teravaid, rohelisi, kollaseid, metsikuid, kultuurvorme mis üksteisest selgesti erinevad. Vürtsi- ja köögiviljapaprika, nagu ka tšillipiprad on kõik omavahel lähedalt suguluses. Mütoloogias on paprika magus kui patt ja terav kui kurat, öeldakse vürtsipaprika maitse kohta. Kuuldus selle värskendavast ja virgutavast mõjust aitas seda Vanas Maailmas tormiliselt levitada – alates Hispaaniast vallutas paprika Balkani, Põhja-Aafrika ja koguni India.
Paprikas on rikkalikult C- vitamiini ja karotinoide, paprika tõstab söögiisu, tugevdab vereringet, kaitseb veresooni ja takistab vere hüübimist. Paprika soodustab ka maomahla eritumist ja hävitav haigusidusi. Suurtes annustes ajab üleni higistama.
Retseptid
Retsepti kirjeldus