5,90 €
Nelk jahvatatud on magustoitude, küpsetiste maitsestamiseks. Pikantsetes roogades sealiha, kalaliha, linnuliha maitsestamiseks. Marinaadidele maitse andmiseks. Mugav ja käepärane pakend.
Nelk ( Syzygium aromaticum ) e piment on laialt levinud vürts. Nelki kasvatatakse peamiselt Tansaania (90% maailma toodangust), kui ka Tseilonis, Indias, Malaisias, Madagaskaril. Puu õitseb kaks korda aastas, mis võimaldab toota rikkaliku saaki. Pungad kogutakse ja kuivatatakse päikese käes. Nelgi pungad sisaldavad eeterlikuid õlisi, mis sisaldavad eugenool, oleanolic hape, glükosiide, lima karifillenit, humulenet, tanniine ja rasvaineid, vitamiine B1, A, PP, B2, C. Ka on kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, naatriumi ja rauda. Nelki saab kasutada kuivatatud kujul. Maitsetaimena on nelk terava maitse ja tugeva aroomiga. Kasutatakse alkohoolsete jookide tööstuses maitseainena ning vürtsina kasutatakse maiustuste, kalakonservide ja lihatööstuses. Nelgi õli (eugenool) on kõige väärtuslikum komponent nelgil. Seda seetõttu, et sellel on nii spetsiifiline vürtsi maitse ja raviomadused, antimikroobne, valuvaigistav, antispasmoodiline, diureetikum.
Laialdaselt kasutatakse nelki hambaravis : haavandite ,suu limaskesta ja leevendab põletikku, kaariest. Nelk on antimikroobse toimega, kasutatakse kõhulahtisuse kõrvaldamiseks, seedimise parandamiseks, gaaside vähendamiseks. Võimas antiseptiline toime on eugenoolil, mida nelk sisaldab. Seda kasutatakse sooleparasiidi ja patogeensete bakterite hävitamiseks. Nelk kõrvaldab spasmid lihastes ja diafragmas, suurepärane luksumise kõrvaldaja. Aga me kõik teame, et koos kasulike omadustega on igal taimel oma piirangud. Vastunäidustatud on anda nelgi küünt lastele alla 2 aastat, hüpertensiooni ja raseduse ajal. Ei ole soovitatav võtta nelki gastriidi, kõrge happesus, haavandtõbi, ületöötamine ja üleväsimuse korral.
Retseptid
Retsepti kirjeldus