3,80 €
Mädarõigas jahvatatud sobib liha ja kala juurde teravaks lisandiks koore ja hapukoore kastmena. Veel kasutatakse seda kapsasalatis, dipi kastmetes, toorjuustus, majoneesis, täidetud avokaadode maitsestamiseks ja punapeedi marineerimisel. Terava maitse leevendamiseks segatakse mädarõigast – õli, äädikas, sool, või, hapukoor, õunapüree ja riivitud õunaga.
Mädarõigas ( Cochleria armoracia ) ehk piprajuur on koduaedades poolenisti umbrohuna kasvava püsik köögivilja aed-mädarõika juur, mida kasutatakse nii kulinaarias kui ka rahvameditsiin. Juur sisaldab 75% vett ja 15–30% süsivesikuid. Teravapõletava maitse annavad juurele glükonasturtsiin ja allüülsinepiõli. Mineraalainete sisalduselt ületab mädarõikajuurel teisi juurvilju. C-VITAMIINI sisalduselt läheneb sidrunile (lehtedes on C-vitamiini kaks korda rohkem kui sidrunis). Võrdlemisi rohkelt on naatriumi ja kaltsiumi. Meditsiinilisel otstarbel kasutatakse mädarõika kuivatatud juurt, sellest pressitud mahla või droogist valmistatud preparaate. Kasutatakse isutuse ja seedehäirete raviks. Aitab ka kuseteede infektsioonide, köha ja bronhiidi korral. Välispidiselt sobib mädarõika vesilahus kurgu kuristamiseks ja lihasevalude korral peale määrimiseks. Kasutatakse salvide ja geelide koostises.
Terav Eestlane Mädarõigas jahvatatud sobib liha ja kala juurde teravaks lisandiks. Eriti hästi sobib koore ja hapukoore kastmena erinevad liha tüübid ja kastmeteks. Veel kasutatakse seda kapsasalatis, dipi kastmetes, toorjuustus, majoneesis, täidetud avokaadode maitsestamiseks ja punapeedi marineerimisel. Terava maitse leevendamiseks segatakse mädarõigast – õli, äädikas või hapukoore, õunapüree ja riivitud õunaga.
Retseptid
Retsepti kirjeldus