3,80 €
Kurkum kasutatakse eriti laialdaselt India köögis, aga ka Kagu-Aasia köökides (Tai, Malaisia, Indoneesia) soolastes toitudes. Ka Lähis-Ida köögis on kurkum tähtis koostisosa. Vietnamis lisatakse kurkumit paljudesse suppidesse ja vokiroogadesse. Kurkumit on ideaalne kasutada liha-, köögivilja- ja riisitoitudes ning küpsetistes. Kurkum annab toitudele eriliselt pehme idamaise maitsevarjundi ja tugeva kuldkollase värvi. Annab mõnusa kollaka värvuse. Mugav ja käepärane pakend.
Kurkum (Curcuma longa)
Kurkum ehk kollajuur on ingveri sugulane ja laialt kasutatav maitseaine. Tegemist on vürtsiga, millel on üllatavad omadused. Teadmised selle vürtsi kohta tulevad Aasiast. Keedetud, kuivatatud ja pulbriks peenestatud kurkumi kollane juur kuulub üheks karripulbri koostisesse. Terav Eestlane Kurkum on maitsesegudes.
Kurkum kasutatakse eriti laialdaselt India köögis, aga ka Kagu-Aasia köökides (Tai, Malaisia, Indoneesia) soolastes toitudes. Ka Lähis-Ida köögis on kurkum tähtis koostisosa. Vietnamis lisatakse kurkum paljudesse suppidesse ja vokiroogadesse. Kurkum on ideaalne kasutada liha-, köögivilja- ja riisitoitudes ning küpsetistes. Kurkum annab toitudele eriliselt pehme idamaise maitsevarjundi ja tugeva kuldkollase värvi. Väga tugeva aroomiga, kirbe vürts meenutab ingverit.
Kurkum on suurepärane lisand kosmeetikatoodetes ja teraapiates, eriti kasulik juukse- ja näohoolduses. Indias on näiteks kombeks teha kurkum vanne või hõõrutakse puhast nahka kurkumi-piima-sandlipuu pastaga. Nii värskendatakse nahka ja ravitakse ka nahahaigusi. Kurkum kodumaal, Indias peetakse seda mitte ainult igapäevaseks maitseaineks, vaid ka kõikvõimsaks ravimiks. Eeskätt hinnatakse Indias kurkum põletikuvastase toime pärast. Eestis veel inimestel puudub sellekohane informatsioon. Kurkum kasutatakse eeskätt maitseainena. Nii näiteks avarii/vigastuse korral antakse Indias juua kuuma piima, mis on keedetud pooleks kurkum – 1 osa piima ja 1 osa kurkum. Värskele haavale paneb eestlane esimesel võimalusel kohe teelehe ja vahetab neid mitu korda, hindu raputab haavale kurkum. Kurkumiga ülepuistatud haav tõmbub kiiresti kokku ja paraneb. Imelugusid on veel teisigi, mis räägivad selle taime võimetest ravida paljusid haigusi.
Kurkum peaks olema meil kasutusel igapäevaselt profülaktilise vahendina haiguste ennetamisel, aga ka paljude haiguste ravis. Haiguste ennetamise eesmärgil piisab isegi sellest, kui lisame kurkum toitudele. Kõige otstarbekam on sel puhul segada kurkumipulber vähese õliga ja segada see toidusse valmimise lõpus.
Kurkumi kollane värvus on tingitud toimeainest kurkumiin (polüfenool), mis ongi imerohuks olemise alus. Kurkumis on suur E- ja C-vitamiinisisaldus ja rikkalikult mineraalaineid.
Teadlased on selgeks teinud, et kurkum on kõige tugevam looduslik antibiootikum ja põletikuvastane vahend, mõjub verd vedeldavalt. Laborikatsetes on kindlaks tehtud, et kurkum suurendab vähihaigetel keemiaravi tõhusust ja aeglustab kasvajate arengut. Kurkumit soovitatakse ka sportlastele, kuna väidetavalt suurendab selle vürtsi tarbimine liigeste elastsust. Organism omastab kurkumit kõige paremini siis, kui see on segatud vähese musta pipraga. Parim võimalus oleks parandada kurkumi lahustuvust on õli (linaseemne- või oliiviõli) lisamisega. Ei soovitata kui kurkumi kasutajal on probleeme sapikividega.
Retseptid
Retsepti kirjeldus