Tervise Arengu Instituudi (TAI) https://www.tai.ee/et/valjaanded/pakendipohine-toidu-koostise-uuring avaldatud värskest uuringust selgub, et toidukoostis ja tootevalik on kahe uuringuaasta võrdluses palju muutunud. Paraku ei saa väita, et soola, suhkru või küllastunud rasvhapete sisaldus toodetes oleks vähenenud, paljudel juhtudel on nende sisaldus hoopis tõusnud.
Pakendipõhise toidukoostise uuring toimus Eestis 2022. aastal teist korda, esimene leidis aset 2018. aastal. TAI toitumise valdkonna juht Janne Lauk selgitas, et uuringu peaeesmärk oli koguda andmeid toitude soola, suhkru ja küllastunud rasvhapete sisalduse kohta. Pakenditelt koguti andmeid ka märgistusskeemide, portsjonite suuruse, pakendi suuruse ning toitumis- ja tervisealaste väidete ning magusainete kasutamise kohta.
“Nii turul pakutavad tooted kui ka nende koostis on palju muutunud, seda nii positiivses kui ka negatiivses suunas. Leidus alagruppe, mille suhkru, soola või küllastunud rasvhapete sisaldus oli vähenenud, aga oli ka neid, kus need olid suurenenud. See omakorda kinnitab, et kõigis toidugruppides on ruumi toidu reformuleerimiseks ehk töödeldud toidu koostise muutmiseks,” sõnas Lauk.
Uuringu tulemuste põhjal ei saa väita, et Eestis müüdav toit on muutunud üldiselt tervislikumaks. Kuigi kahe aastaga toimus tervitatavaid muutusi, näiteks karastusjookide suhkrusisaldus on langenud ja lihatoodete valgusisaldus on tõusnud, täheldasid uurijad ka negatiivseid trende. Näiteks suurenes mitmes toidugrupis rasva- ja küllastunud rasvhapete sisaldus.
Kõige vähem muutus kahe uuringuaasta võrdluses pagaritoodete toitaineline koostis. Nisujahust lihtpagaritoodete soolasisaldus tõusis.
Lihatoodete võrdluses oli toimunud mitmeid muutuseid. Selgemini joonistus välja valgusisalduse tõus keeduvorstide, viinerite, sardellide, salaamide, suitsutatud ja tapasaadustest toodete seas. Samas oli mõnes lihatoodete alagrupis märgata olulist rasvasisalduse suurenemist ja ka soolasisaldus oli toodetes nii suurenenud kui ka vähenenud. Nende toodete võrdluses, mis olid sortimendis mõlemal uuringuaastal, on suhkrusisaldus mitmes alagrupis tõusnud: lihast snäkkide, keeduvorstide, viinerite ja sardellide seas.
Tarbija harjub kiirelt uute maitsetega. Omaette teema inimeste harjumused, mille puhul mängib rolli inim psühholoogia. Küll aga harjub inimene uute maitsetega väga kiiresti. Kõige lihtsam näide puudutab soola kogust. “Kui sa oled kogu aeg soolakogust vähendanud, siis inimese maitsemeel harjub soola ja suhkru muutusega päris kiiresti ära, vastupidi on samamoodi. Kui süüa väga soolast toitu, siis tundub, et normaalne toit on mage. Sobivad maitsesegud Asahh, Hakkliha, Küüslaugu pipar, Hamburger, Sidrulauk, Kanakas, Tšilli Sahmakas, Must pipar, Kartul ahju-prae-keedu, Itaalia, Peet, Aedvilja Mix Universaal, Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe.
Tervise Arengu Instituut (lingile klõpsates saad kogu uuringu)