Tasuta pakiautomaati alates 30 € ostust.            Lisa ostukorvi tooteid 60 € eest ja saad 20% soodustust!           Tasuta pakiautomaati alates 30 € ostust.            Lisa ostukorvi tooteid 60 € eest ja saad 20% soodustust!          
Esileht»Blogi » Sünteetilised magusained.

Sünteetilised magusained.

Sünteetilised magusained.

Elu magusaks tegemiseks on veel sünteetilised magus ained. Näiteks aspartaam, sahhariin ja sukraloos. Kuidas peaks nendesse suhtuma? Kas nad on heaks alternatiiviks? Treener Christian Lumiste kindel seisukoht on – nendesse peaks suhtuma väga halvasti. Ma küsin sinult otse?  Mis kasu on kunstlikust magusainetest Sinu ajule?

Esiteks, need magusained klassifitseeritakse üldiselt ohutuks. Treener Christian Lumiste argument on see, et neid sünteetiliselt toodetud aineid ei saa meie organism ainevahetusprotsessis üldse muuta. Laias laastus on see tõsi, kuid seejuures unustatakse üks pisiasi: ,,meie” ei koosne ainult  ,,meist”. Sügaval meie soolestikus, kõige arvukamalt jämesooles, elab vaikselt omaette miljardeid ja miljardeid baktereid. Seda mikroobirahvast nimetatakse mikrobioomiks Fetissov (2017). Mikrobioom võib moodustada isegi üks kuni kaks kilo meie kehakaalust. Mikrobioom on näljane nagu meiegi.

Ainult et vaesed bakterid istuvad teatud mõttes teises reas ja saavad süüa ainult seda toitu, mida meie (meie peensool) neile seedimatu jäägina jätame. Need jäägid võvad olla midagi väga tervislikku, näiteks täisteraleiva kiudained. Kuid need võivad olla ka midagi, mis ei ole nii tervislik. Nende hulka kuuluvad esimeste, esialgsete uuringute kohaselt kunstlikud magusained. Nii on lisraeli Weizmanni Teadusinstituudi teadlaste rühm välja uurinud, et magusainete söömine häirib juba mõne päeva möödudes tohutult bakteritüvede tasakaalu soolestikus. Levivad pigem ebasoodsad bakteritüved, teised, tervendavad (näiteks Lactobacillus reuteri) hakkavad taandarenema. Niisugune mikrobioomi tasakaalu häirimine ei mõjuta mitte ainult jämesoolt, vaid avaldab negatiivset mõju kogu organismile.

Eelkoige tähendab mikrobioomi tasakaalu puudumine seda, et me ei saa enam hästi veres glükoosi töödelda esimene samm teel diabeedi poole. Lisaks on tõendeid, et kunstlikud magusained võivad kaasa aidata ülekaalulisusele (tulemused on vastuolulised). Niisiis, kui hakata ülekaalulisuse ja diabeedi vältimiseks suhkru asemel magusaineid tarvitama, võib asi vastupidiselt välja kukkuda. Seega on Iisraeli teadlaste järeldus teadusajakirjas Nature:

Kunstlikud magusained võeti kasutusele eesmärgiga vähendada kalorite tarbimist ja hoida veresuhkru taset normaalses vahemikus, ilma et me peaksime maiustustest loobuma. Magusaine tarbimise suurenemine on seotud ülekaalulisuse ja diabeedi hulgalise levikuga. Meie tulemused näitavad, et magusained võisid otseselt kaasa aidata just sellele, mille vastu võitlemiseks nad tegelikult olid mõeldud Suez et al.(2014)

Seega ei peaks ka magusaineid tegelikult soovitama! Nüüd võite küsida, kas on ikka vaja religioosse rangusega kõigist suhkrutest ja magusainetest hoiduda. Ühest küljest on vastus arvatavasti mitte, ei. Teisest küljest, isegi see, kes suhkru otsese kasutamisega on ettevaatlik ja end tagasi hoiab, sööb paratamatult ikkagi päris suurel hulgal suhkrut. Seda segatakse kõigesse, sealhulgas leivasse, jogurtisse, vorstisse ja singisse, ketšupisse ja öko tomatikastmesse, maisihelvestesse ja müslisse (osaliselt käib see ka magusainete kohta, eriti loomulikult light-toodetes).
Üksikjuhtudel ei peaks treener Christian Lumiste äranägemist mööda pimeda innukusega väga tervislikust toiduainest vaid seetõttu loobuma, et see sisaldab paar grammi suhkrut. Ent me peaksime paljude toiduainetööstuse toodete suhkrusisalduse määrast ikkagi teadlikud olema.

 Sest nii see ju on: kui panete ise oma kohvi sisse kaks tükki suhkrut või küpsetate sidrunikoogi, siis te vähemalt teate, kui palju te suhkrut sööte. Kui soovite, saate teadlikult veidi vähem suhkrut kasutada. Tööstuse toiduained seevastu sumavad oma suhkrulaadungi meile enamasti sisse peidetud kujul ja seda igal söögikorral. Mul pole midagi magusa järelroa vastu, aga kui iga toit salamisi magustoiduks muudetakse, siis hakkab asi kontrolli alt väljuma. Pöörake sellele tähelepanu, kui järgmine kord poodi lähete. See on veel üks põhjus, miks peaks niipalju kui võimalik ise süüa tegema, kasutades värskeid koostisosi otse loodusest mitte tööstusest. Sobivad maitsesegud Asahh, Hakkliha, Küüslaugu pipar, Hamburger, Sidrulauk, Kanakas, Tšilli Sahmakas, Must pipar, Kartul ahju-prae-keedu, Itaalia, Peet, Aedvilja Mix Universaal, Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe.

Mina treener Christian Lumiste vastutan antud kirjutise õige informatsiooni eest. Samuti kinnitan, et antud kirjutis on minu Terviseprogrammi meetodi osa. Kirjutise informatsiooni võib kasutada Terav Eestlane oü tooteid ostnud klient oma isikliku, pere tervise ja toitumuse parandamiseks -edendamiseks tasuta.

Kõik õigused kaitstud. Ühtki selle kirjutise  osa ei tohi reprodutseerida mehaaniliste või elektrooniliste vahenditega, fotopaljundus, koolitustel kasutamiseks, ja info salvestamine, edastamine rahalise tulu teenimiseks/kasutamiseks – ilma autoriõiguse omaniku Christian Lumiste või Liha UÜ loata.

    0
    Sinu ostukorv
    Sinu ostukorv on tühiTagasi veebipoodi
      Arvuta saatmine