Tasuta pakiautomaati alates 30 € ostust.            Lisa ostukorvi tooteid 60 € eest ja saad 20% soodustust!           Tasuta pakiautomaati alates 30 € ostust.            Lisa ostukorvi tooteid 60 € eest ja saad 20% soodustust!          
Esileht»Archive by category "Blogi" (Leht 2)

Blogi

Süsivesikud mono- ja disahhariidid, oligosahhariidid, polüsahhariidid.

Mis on ühist küpsistel, kookidel, kommidel, makaronidel, saial, puuviljadel ja köögiviljadel? Süsivesikud! Kuigi need kuuluvad samasse kategooriasse, pole kõik süsivesikud sugugi võrdsed. Mono- ja disahhariidid* e. suhkrud (*disahhariidid kuuluvad ehituslikult oligosahhariidide alla) Glükoos e. viinamarjasuhkur: mesi, puuviljad, marjad, mahlad Fruktoos e. puuviljasuhkur: puuviljad, marjad, mahlad, mesi. Laktoos e piimasuhkur: piim ja piimatooted. Maltoos e. linnasesuhkur: … Read more

Valgud.

Valgud ei ole ainult energiaallikas, neid kasutatakse ka keha ülesehitamiseks. See puudutab meie lihaskude, verd, luid, immuunsüsteemi jne. Mõned hormoonid ja paljud teised signaalained on samuti valgumolekulid. Ka mTOR-molekul on valk.Ehitusmaterjal-valkude puhul kehtib reegel: ellujäämiseks vajame kriitilist miinimumi, minimaalset kogust, mida ülejäänud kahe energiaallikaga – süsivesikute ja rasvadega asendada ei saa. Kui me seda miinimumi … Read more

Loomsete ja taimsete valkude erinevus

Taimsed ja loomsed valgud ei erine üksnes oma aminohapete koostise poolest. Vähemalt sama oluline on asjaolu, et valgud esinevad erinevate kogumitena, niinimetatud pakettidena. Koos valkudega saame lihast paratamatult paraja portsu küllastunud rasvhappeid, mida taimedes peaaegu ei olegi. Mõnikord sisaldab liha rohkem soola, võib-olla ka rohkem rauda ja muid aineid, kui see meile kasulik oleks (tegelikult … Read more

Valgu kahjulikkus ja kasulikkus.

Esimesed märgid liigrohke valgu kahjustava toime kohta olid olemas juba aastakümneid tagasi. Juba 1970. aastatel avaldati tuntud ajakirjas Nature ilmunud uuringus, et roti saab väga lihtsal viisil südame- ja neeruhaigeks muuta. Selleks tuleb tema toidu valgusisaldus lihtsalt Atkinsi dieedi tasemele üles kruvida. Mida suurem on toidu valgusisaldus, seda sagedamini tabavad rotte mitmesugused haigused Ross ja … Read more

Rasvad organismis ja meie toidus.

Organismi võimalused rasvade ladestamiseks on oluliselt suuremad kui süsivesikute talletamiseks glükogeeni näol. Normaalse kehakaalu (70 kg) ja kehakuju korral on rasva organismis ligi 12 kg. Seevastu süsivesikuid erinevas vormis vaid 500 grammi. Veelgi suurem kontrast on energiahulga vahel. Rasvad annavad organismile kaks korda enam energiat (1g rasva – 9 kcal), kui seda teevad süsivesikud ja … Read more

Dieet, treening, kaalulangetus.

Uued rohud teevad kaalulanguse lihtsamaks, kuid kas see tähendab, et võime treenimise unustada? Terviseeksperdid ütlevad, et kindlasti mitte. Füüsilisel aktiivsusel on palju positiivseid mõjusid, kusjuures kaalulangus ei ole alati peamine eesmärk.Treener Christian Lumiste rõhutab: treening on ajutervisele väga kasulik, aidates ennetada neurokognitiivseid haigusi nagu Alzheimer. Samuti parandab see südame-veresoonkonna tervist, kopsufunktsiooni, seedesüsteemi tööd ja tugevdab … Read more

Põhjamaa mees ja terviseriskid

Liigne kehakaal ja rasvumine põhjustavad 40-49-aastaste Eesti meeste oodatust kehvemaid tervisenäitajaid, tõdes meeste arst, Tartu Ülikooli androloogia professor Margus Punab meeste tervise konverentsil «Miks mees sureb äkki?» Eesti mehed elavad tervena vaid ligi 78% oma elust, jäädes paari-kolme aastaga alla ka Euroopa keskmisele. Meeste peamised terviseriskid on seotud elustiiliga – ebaregulaarne ja mittetäisväärtuslik toitumine, vähene … Read more

Toidulisandid e. vitamiinipreparaadid.

Toidulisandeid e. vitamiinipreparaate ei ole teil üldjuhul tarvis. Enamik vitamiinipreparaate on lihtsalt raharaiskamine, kuid mõned vitamiinipillid on suisa kahjulikud. Näiteks kõrge toimeainesisaldusega A-vitamiini ja beetakaroteeni (A-vitamiini eelaste) preparaadid isegi suurendavad suremusriski. Schwingshackl et al. (2017) Praeguste teadmiste kohaselt on ainult üks, D-vitamiin, mis langetab suremusriski ka preparaatide kujul ja on mitmeski mõttes erijuhtum. Nagu mainitud, … Read more

Inimene ja toit.

Liigne söömine algab alati esimesest ampsust ning toiduainetööstuses teab seda liigagi hästi. Meil on loomulik tõmme magusa ja rasvase poole ning toiduainetööstused näevad palju vaeva, et lisada toidusse suhkrut, rasva või soola ilma maitseomadusi või müüginumbreid kahjustamata. Sel moel mõjutab nende toodang otseselt meie alateadvuse instinkte ning tekitab sõltuvuselaadset käitumist. Praegused dieedipraktikad, mis sageli põhinevad … Read more

Seljavalu

Seljavalu võib varieeruda lihasvalust kuni terava, põletava või torkiva tundeni. Valu võib kiirguda ka jalga ning tegevused, nagu kummardamine, keeramine, tõstmine, seismine või kõndimine, võivad valu süvendada. Harva on seljavalu puhul vaja kirurgilist sekkumist. Enamik seljavaludest paraneb koduse hoolitsusega mõne nädala jooksul. Siiski tuleks pöörduda arsti poole, kui seljavalu kestab kauem kui paar nädalat, on … Read more

  • Toode lisatud ostukorvi
4
Sinu ostukorv
Tasuta tarneks lisa veel 13,80  eest tooteid
    Arvuta saatmine
    Tarnevõimalusi uuendatakse kassas.