Uued rohud teevad kaalulanguse lihtsamaks, kuid kas see tähendab, et võime treenimise unustada? Terviseeksperdid ütlevad, et kindlasti mitte. Füüsilisel aktiivsusel on palju positiivseid mõjusid, kusjuures kaalulangus ei ole alati peamine eesmärk.
Treener Christian Lumiste rõhutab: treening on ajutervisele väga kasulik, aidates ennetada neurokognitiivseid haigusi nagu Alzheimer. Samuti parandab see südame-veresoonkonna tervist, kopsufunktsiooni, seedesüsteemi tööd ja tugevdab immuunsüsteemi. Lisaks aitab treening leevendada depressiooni, ärevust, väsimust, valu ja unetust.
Samal ajal ei ole liikumine iseenesest kaalulanguse imevahend, sest ainult treenimisega ei saavutata tihti piisavat kilokalorite defitsiiti. Näiteks põletab tund treeningut 200–700 kilokalorit, kuid sama palju on lihtne tarbida minutitega.
Treener Christian Lumiste teadmiste kohaselt on kaalulangusel suurem mõju diabeediriski vähendamisel kui treeningul. Kuid südamehaiguste ennetamisel ja eluea pikendamisel on nende mõju samaväärne. Epidemioloogia professor I-Min Lee uuringud on näidanud, et 7–15 tundi treeningut nädalas vähendab märkimisväärselt seitsme vähiliigi tekkeriski. Kaalu langetamine ja regulaarne liikumine on mõlemad olulised tervise ja pikaealisuse edendamiseks. Sobivad maitsesegud Asahh, Hakkliha, Küüslaugu pipar, Hamburger, Sidrulauk, Kanakas, Tšilli Sahmakas, Must pipar, Kartul ahju-prae-keedu, Itaalia, Peet, Aedvilja Mix Universaal, Küüsvürts, Uuhhh, Kalakas, , Riis, Rõba, Faijta, Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe.
Treeningharjumuste loomine. Treener Christian Lumiste soovitab alustada rahulikult, et saavutada järjepidevust. Näiteks võib igapäevasele jalutuskäigule lisada kümme minutit, kuni jõutakse soovitusliku 150 minutini nädalas. Veel võib soovitada lihtsaid samme, näiteks kümneminutiline jalutuskäik lõuna ajal, mida saab järk-järgult pikendada.
Kindlasti kombineerida aeroobset treeningut ja jõutreeningut, kuna need täiendavad teineteist. Aeroobne treening parandab südame-veresoonkonna vastupidavust, samas kui jõutreening tugevdab lihaseid. Mõlemad aitavad reguleerida glükoosi ainevahetust.
Kindlasti on oluline katkestada pikaajaline istumine. Iga tunni tagant tuleks püsti tõusta ja paar minutit liikuda. See aitab samuti reguleerida veresuhkru taset.
Kui sina alustad dieediga – kaalu langetamise eesmärgiga! Sinu peamine eesmärk on ju osaliselt vastu käivatest teadmistest ja toitumis põhimõtetest koostada toitumise – treeningu kava. See peaks ühendama endas kõik positiivsed terviseaspektid olenemata leerist või ideoloogiast. Inimesed on eeldanud, et lõpuks peab ju ometi leiduma toitumis-treeningviis, mida võiks nimetada ideaalseks ja optimaalseks – samas vastab kõige paremini meie keha vajadustele.
Selline optimaalne väärtus peaks järelikult olemas olema ka süsivesikute ja rasvade koguse kohta.
Mis on tervislikum, kas rasvavaene ja süsivesikuterikas või süsivesikutevaene ja rasvarikas? Kas üks või teine selles on küsimus!
Treener Christian Lumistele on saanud selgeks: katse luua ühte kõigile sobivat täiuslikku dieeti pole mitte üksnes võimatu, vaid isegi kahjulik. See kehtib süsivesikute ja rasvade, valkude suhtelise jaotumise kohta.
Esiteks küsimus: Mis on tervislikum, süsivesikud või rasv – pole otsustava tähtsusega. Olulisem on süsivesikute ja rasvade liik. Kvaliteedi roll on suurem kui kvantiteedi oma. Mõned süsivesikud ja rasvad on tervislikud, teised vähem tervislikud. Piir ei jookse niisiis mitte süsivesikute ja rasvade vahelt. See piir on pigem kunstlik ja vähetähtis. Teatud määral kehtib see ülimuslik põhimõte meile kõigile.
Millest võiks järeldada, et me peaksime sööma vähem rasva ja rohkem süsivesikuid. Just seda erinevate riikide Toitumisühingud ja teised low-fat’i pooldajad meile südamele panevadki.
Võib, aga ei pea. Sest rohkem süsivesikuid tarbides ei ela me automaatselt tervislikumalt. Ka suhkur on teadupoolest süsivesik, mitte rahustav vitamiin.
Teiseks, ja veel tähtsam on et leidub kõrge rasvasisaldusega toitumisviise, mis on suurtes uuringutes korduvalt osutunud äärmiselt tervislikuks. See silmapaistev toitumisviis ei ole mitte üksnes väga tuntud, vaid mitmete tipptasemel toitumisspetsialistide arvates, nende seas Walter Willett Harvardi ülikoolist Willett et al. (1995), Willett (2006), on see tervisliku toidu ülim tipp – niinimetatud Vahemere dieedist. Sõltuvalt sellest, kuidas seda rakendatakse, võib Vahemere dieedi rasvasisaldus olla kuni 40 protsenti või isegi suurem (samal ajal kui süsivesikud moodustavad tavaliselt vähem kui 40 protsenti).
Kuna peatoitainet rasva on nii kaua halvustatud ja paljud võtavad seda ikka veel kui teatud liiki mürki – kui esmaklassilist nuumtoitu. Viimaste aastate jooksul selle kohta kogunenud teadmised näitavad, et meie rasvafoobial pole ratsionaalset alust. Nii nagu süsivesikuterikka toiduga, nii ka vastupidi, rasvarikka toiduga võite väga tervena väga vanaks elada. Andmed Okinawa kohta: Willcox et al. (2014), tsimaned: Kaplan et al. (2017), advendistid: Orlich ja Fraser (2014), Vahemere dieet: Souza et al. (2008)
Siin tahaks peatuda Vahemere dieedi toidusedelil mis sisaldab rikkalikult (kohalikke hooajalisi) köögi-, kaun- ja puuvilju, • eelistatavalt täisteratooteid, näiteks täisteraleiba, regulaarselt pähkleid ja seemneid, • palju esimese külmpressi oliiviõli (samaväärne on rüpsiõli). Samasuguste toitaineliste parameetritega on külmpressitud rüpsi õli.• vähe piima ja piimatooteid (peamiselt juustu ja jogurtina, seega kääri- tatud piimatoodetena). • kala mitu korda nädalas, eelistatavalt valget liha, näiteks linnuliha, ainult mõned korrad kuus punast liha (sea- ja veiseliha) (sobivad maitsesegud) • kuni seitse muna nädalas, • vaga vähe maiustusi (tüüpiline magustoit on puuvili), • maitsestamiseks heldelt maitseained ja küüslauku, soola säästlikumalt. Shen et al. (2015)
Kasuta lühikest küsimustikku, mille abil katsetes kontrollitakse, kui rangelt osalejad Vahemere dieedist kinni peavad. Sellega saate hõlpsasti määrata oma niinimetatud Vahemere teguri): mida rohkem punkte te saate, seda vahemerelikumalt te idealiseeritud toitumise mõttes sööte.
Sel viisil määratud Vahemere väärtus on midagi rohkemat kui lihtsalt mäng. Mida kõrgem on teie skoor, seda madalam on kõrge vererõhu, diabeedi ja rasvumise, sealhulgas kõhupiirkonna rasvumise risk.
Eriti tähelepanuväärne on, et seejuures etendavad määravat rolli rasvad. Igal juhul selgub, et just mõned kõrgeima rasvasisaldusega toidud, mida me üldiselt nuumtoiduks peame, võivad aidata teil Vahemere dieeti pidades kaalu kaotada. Nagu uuringud on näidanud, aitavad paisunud taljeümbermõõtu kõige paremini kahandada pähklid. Teisiti öeldes, kes korrapäraselt pähkleid nosib, võib varem saledale kõhule loota kui pähklikarsklane. Isegi külmpressitud rüpsi ja oliiviõli kuulub nende analüüside põhjal salendajate hulka! (Samas kui täiesti rasvavabad karastusjoogid kuuluvad kõige hullemate nuumtoitude hulka – sellest lähemalt ,, Aju, aju energia ja energiajoogid,,) Martinez-Gonzalez et al (2012)
Need tulemused annavad juba esimese vihje, et meie keha ei salvesta rasva, mida me sööme, automaatselt rasvana. Rasv ei pruugi tingimata paksuks teha. Mõnede kõrge rasvasisaldusega toiduainete puhul, nagu pähklid, külmpressitud rüpsi, oliiviõli mõju on lausa vastupidine.
Miks on nii tähtis, et te oma toitumisviisi ise kujundate? Enamik toitumisspetsialiste kaitsevad teatud toitumissuunda, mis tahes programmi huve! Olgu see siis taimetoit, veganlus, low-fat, low-carb, kiviaja- või ananassidieet või mõni Vahemere dieedi variant.
Nad tõestavad hoolikalt valitud uuringutega, mille poolest see programm on kõikidest teistest etem. Ühest küljest muudab selline oluliselt piiratud lähenemine ja poole valimine elu lihtsamaks. Teisest küljest oleme seega meelevaldselt sunnitud seda ühte programmi, ainult seda lunastusõpetust järgima. Toon sulle mõtlemiseks näite: Kui sa sööd täpselt samamoodi (nagu tsimane jahimees, nagu Okinawa jaapanlane, nagu X vôi Y selles Vahemere mägipiirkonnas), siis võtad kaalust alla ja sind säästetakse haigustest kõrge vanaduseni. Objektiivselt võttes ei ole sellel soovitusel mingit alust, sest leidub palju toitumissuundi, mida järgides on võimalik tervena vananeda.
Meil igaühel on oma keha. Mingi dieedikava pimesi järgimine viib enamasti ikka katkestamiseni. Selle asemel, et endale kramplikult mingit dieeti peale sundida, peaksime oma keha rohkem kuulama, tunnetama. Jäta dogmad ja ideoloogiaid korvale ja hakka erinevate toitumisviisidega katsetama. Siis saad teada, kuidas sinu keha teatud toidule reageerib. See on parim viis kindlaks teha, mis on soovitatavates piirides minu jaoks õige.
Treener Christian Lumiste fakt – Igal inimesel on oma keha. See peaks tegelikult juba näitama, et sellist asja nagu üks ideaalne dieet ei saagi olemas olla. Isegi kui seda püüavad meile sisendada nii enamik dieedigurusid kui sageli ka ametlikud institutsioonid.
Asjaolu, et me kõik oleme erinevad, teeb asjad esmapilgul veidi keerulisemaks. Enam ei ole seda ühte ranget soovitust, mis mistahes tingimustes ja kõigi kohta kehtiks. Samas tähendab see, et teil on rohkem võimalusi oma toitumisviisi ise kujundada. Arge laske end muuta dieediorjaks, kes kuulab välist autoriteeti rohkem kui omaenda keha. Mõelge alati sellele, et ka teie keha on autoriteet.
Mis tavaliselt juhtub, kui me hakkame dieeti pidama? Me püüame mõnda aega dieeti vastu oma keha tahtmist läbi suruda ja loobume siis pettumusest, vastikust tundes. Pole ka ime! Dieet on võõr programm, mida me püüame oma kehale peale sundida. Treener Christian Lumistele tundub, et niihästi paljude dieetide esialgne edu kui ka varajane ebaõnnestumine on kindlalt nende jäika olemusse sisse programmeeritud.
Päris alguses kõik toimib, sest me läheneme asjale väga motiveeritult. Samas toimib ka sellepärast, et harjumatu toit on meile vastukarva. Me ei tea õieti, mida süüa teha, söögid ei maitse, tekitavad näiteks puhitust või iiveldust. Tulemus: me sööme vähem ja seetõttu võtame kaalust alla. Ja just samal põhjusel me dieedist varem või hiljem ka loobume. (See ei kehti ainult siis, kui satume dieedisuunale, mis osutub just- kui meie jaoks looduks.)
Treener Christian Lumiste arvates on eduka dieedi põhitingimuseks:
– me suudame selle läbi teha, mis pikemas plaanis õnnestub üksnes siis, kui meile ei tundu, et peame vastu pidamiseks üleliia punnitama.
– selles mõttes võime lausa õnnelikud olla, et teid, mis viivad tervisliku toitumiseni, ei ole ainult üks, vaid koguni mitu.
– see tähendab, et võite oma toidusedeli suurel määral ise kokku panna just nii kuidas teie kehale sobiks. Sobivad maitsesegud Asahh, Hakkliha, Küüslaugu pipar, Hamburger, Sidrulauk, Kanakas, Tšilli Sahmakas, Must pipar, Kartul ahju-prae-keedu, Itaalia, Peet, Aedvilja Mix Universaal, Küüsvürts, Uuhhh, Kalakas, , Riis, Rõba, Faijta, Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe.
– see omakorda suurendab tõenäosust, et suudate dieedist kinni pidada.
Tavaline karboniseeritud vesi võib anda kaalulangetamisel eelise, võrreldes tavalise vee joomisega – ja seda tänu mullidele. «Süsihappegaas karboniseeritud vees võib soodustada kaalulangust, parandades glükoosi omastamist ja ainevahetust punastes verelibledes,» seisab 20. jaanuaril väljaandes BMJ Nutrition Prevention & Health avaldatud uuringus.
Kuid uurija Akira Takahashi, kes on Jaapani Tesseikai neurokirurgilise haigla arst, rõhutas, et kuigi süsihappegaas võib kiirendada glükoosi omastamist, ei ole karboniseeritud vesi iseseisev lahendus kaalulangetamiseks, vahendab The People.
Kaalulangetamise kasu on karboniseeritud vee joomisel nii väike, et on raske oodata kaalulangetavat efekti ainult karboniseeritud vee süsihappegaasist, märgib uuring.
Pealegi võib karboniseeritud vesi ja muud mullijoogid osal inimestel põhjustada puhitust või gaase. Inimesed, kes kannatavad seedehäirete all, nagu ärritunud soole sündroom ja gastroösofageaalne reflukshaigus, võivad mullijoogid neid sümptomeid süvendada.
Uuringus märgiti ka, et karboniseeritud vett ja muid mullijooke kasutatakse sageli söögiisu vähendajana. Uuringus seisis: «Karboniseeritud vee lahustunud gaaside vabanemisest tingitud mao antrumi (mao alumine osa) paisumine tekitab täiskõhutunde, mis võib vähendada nälga ja aeglustada mao liikumist.»
See ei tähenda, et võid hakata jooma ükskõik millist mullidega jooki. Uuring keskendus ainult tavalisele karboniseeritud veele. Dieet- või sünteetiliselt magustatud karastusjooke on seostatud südameprobleemidega ning tavaline karastusjoogipurk võib sisaldada kuni 140 kalorit. «Karboniseeritud vee süsihappegaas võib toetada kaalulangust,» kirjutab Takahashi, kuid «seda tuleks kasutada osana laiemast tervisliku eluviisi strateegiast, mitte loota sellele kui peamisele kaalulangetamise vahendile».
Valkude hulka ei saa eriti muuta. Kuid süsivesikute ja rasvadega seoses antakse meile palju loomingulist vabadust, vähemalt selles osas, mis puudutab suhtelisi koguseid. Sel lihtsal põhjusel, et enamikule meist ei ole kogus oluline. Tähtsam on jälgida, et sööksime tervislikke süsivesikuid ja rasvu.
Mina treener Christian Lumiste vastutan antud kirjutise õige informatsiooni eest. Samuti kinnitan, et antud kirjutis on minu Terviseprogrammi meetodi osa. Kirjutise informatsiooni võib kasutada Terav Eestlane oü tooteid ostnud klient oma isikliku, pere tervise ja toitumuse parandamiseks -edendamiseks tasuta.
Kõik õigused kaitstud. Ühtki selle kirjutise osa ei tohi reprodutseerida mehaaniliste või elektrooniliste vahenditega, fotopaljundus, koolitustel kasutamiseks, ja info salvestamine, edastamine rahalise tulu teenimiseks/kasutamiseks – ilma autoriõiguse omaniku Christian Lumiste või Liha UÜ loata.