Tasuta pakiautomaati alates 30 € ostust.            Lisa ostukorvi tooteid 60 € eest ja saad 20% soodustust!           Tasuta pakiautomaati alates 30 € ostust.            Lisa ostukorvi tooteid 60 € eest ja saad 20% soodustust!          
Esileht»Blogi » Makroelemendid Ca (kaltsium), Mg (magneesium), P (fosfor),Na (naatrium), K (kaalium), Cl (kloor), S (väävel).

Makroelemendid Ca (kaltsium), Mg (magneesium), P (fosfor),Na (naatrium), K (kaalium), Cl (kloor), S (väävel).

Makroelemendid Ca (kaltsium), Mg (magneesium), P (fosfor),Na (naatrium), K (kaalium), Cl (kloor), S (väävel).

Makroelementide sisaldus kehas on üle 0,01%. Nendeks on fosfor (P), kaltsium (Ca), naatrium (Na), kaalium (K), magneesium (Mg), väävel (S), kloor (Cl). Neid nimetatakse makroelementideks sellepärast, et nende kogus organismis ületab teiste elementide – mikroelementide – kogust olulisel määral.

KALTSIUMI (Ca)

KALTSIUMI (Ca) on organismis võrreldes teiste elementidega kõige rohkem. Ta tagab koos fosfori ja teiste elementidega luude ja hammaste nõutava tugevuse. Kaltsium määrab vere hüübimisomadused, ja närvimpulsside edastuskiiruse. Ta osaleb ka ensüümregulatsioonil, mõjutab täiskasvanuil insuliini eritumist ja reguleerib lihaste funktsioone. Kaltsiumi omastamist soodustab D-vitamiin, korrapärane kehaline tegevus, laktoos. Omastamist pärsib rohke kiudainerikka toidu söömine. Oksalaadid (aedspinatis, rabarberis). Ülemäärane rasva tarbimine.
Kõige paremini imendub kaltsium piimasaadustest, sest laktoos (piimasuhkur) soodustab selle omastamist. Kui sa ei talu laktoosi, võiksid tarbida hapupiimatooteid, eriti biojogurtit, kus piimhappe bakterid soodustavad laktoosi omastamist. Täispiim võib olla kergemini seeditav kui kooritud piim. Kui sa ei taha tarbida piimatooteid, võta menüüsse kaltsiumiga rikastatud sojapiimasaadused. Kaltsiumi imendumist suurendab laktoos piimas ja piimatoodetes sisalduv piimasuhkur. Eineks võetud suur klaasitäis jogurtit annab võimaluse saada kerge vaevaga ohtrasti kaltsiumi sobivad maitsesegud Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe

Vastupidiselt levinud seisukohale ei vaja naine raseduse ajal täiendavalt kaltsiumi, kuna naisel tõuseb sel ajal kaltsiumi omastamise võime. Rinnaga toitmise ajal võiks aga selle annust igaks juhuks suurendada. Lapsed ja noorukid peavad kasvamiseks vajaliku kaltsiumi kindlasti toidust saama.

KALTSIUM on mineraalaine, mille toimel ei muutu laste, teismeliste ja noorukite luud mitte ainult pikemaks ja laiemaks, vaid ka tihedamaks. See muudab need tugevamaks ja mida tugevamad luud on, seda raskemini nad murduvad. Hoolitse selle eest, et organism saaks piisavalt kaltsiumi. Meie luud saavutavad kahekümnendate eluaastate lõpuks või kolmekümnendate alguseks oma maksimaalse tugevuse, seejärel hakkavad nad nõrgenema. See on normaalne protsess, kuid kui sinu luumassi maksimum jääb madalaks, on oht, et luuaine vähenedes teatava piirini võib vanemas eas tekkida osteoporoos. Kaltsiumi taset luudes aitab säilitada östrogeen, pärast menopaus väheneb naistel luuaine kiiresti. Olenemata sellest, milline oli luude kaltsiumisisaldus nooruses, tuleks vananedes hoolitseda vajaliku kaltsiumi koguse saamise eest.

Kaltsiumi on vaja vere hüübimiseks, lihaste kokku tõmbumiseks ja närvide tööks. Ehkki aedspinatis ja teistes köögiviljades (sobivad maitsesegud) olev kaltsium ei ole sama hästi omastatav kui piimatooteis leiduv, saab ka neist suure annuse kaltsiumi, lisaks ka teisi elutähtsaid toitaineid. Imendumise pärssijad: suur fosfori, soola ja valkude ööpäevane annus. Alkohol, oblikhape (šokolaadis, rabarberis), fütaat(kliides), mõni kõhulahtisti, diureetikum ja antibiootikum, suur B-kompleksvitamiinide annus. Sünergistid: D-vitamiin, inositool, fosfor, magneesium.

Päevane soovituslik kogus naised ja mehed: 800 -1000 mg (rinnaga toitjad: 1500 mg)
Olulised allikad mg 100 g kohta: Parmesani juust 1200, Emmentali juust 970, Edami juust 770, Cheddari juust 720, seesamiseemned 670, pestokaste 560, sardiin soolvees konserveeritud 540, tofu sojaoad aurutatud 510, piimapulber 430, lõhe (luudega) konserveeritud 300, jaanileivajahu 390, kondenspiim 290, mandlid 240, viigimari 230, piimašokolaad 220, sojajahu 210, aedpetersell 200, jogurt lahja 190, aedspinat 170 allikkerss 170, lehtkapsas keedetud 150 (sobivad maitsesegud Kartul ahju-prae-keedu, Itaalia, Peet, Aedvilja Mix Universaal), tortiljakrõpsud 150, maitsestamata jogurt 150 sobivad maitsesegud Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe, sarapuupähklid 140, austrid 140, marja- või puuviljajogurt vaniljejäätis 130, tempeh 120, ananass kuivatatud 120, nisuiduleib 120, piim rasvatu või väherasvane täispiim 120, sai 110, spargelkapsas 110, krevetid keedetud 110, rosinakukkel 110, päevalilleseemned 110, kodujuust 110,  müsli 110,  määrdejuust 98,  kreeka pähklid 94, hapu- või rõõsk koor 93 (sobivad maitsesegud Asahh, Hakkliha, Küüslaugu pipar, Hamburger, Sidrulauk, Kanakas, Tšilli Sahmakas, Must pipar, Kartul ahju-prae-keedu, Itaalia, Peet, Aedvilja Mix Universaal, Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe), aprikoosid kuivatatud 92, kohvikoor 91, makrell tomatikastmes konserveeritud 82, miso 73, õisuba konserveeritud aeduba keedetud 65, rosinad 64, pekaanipähkid 61, muna toores koorega või kooreta keedetud 57 (sobib Küüslaugu pipar) brokoli 56, kaerajahu 55, suhkruherned 54, oad tomatikastmes konserveeritud 53, apelsin 47, kikerhernes 46.

RETSEPT: Noor aedspinat koos röstitud seesamiseemnete, riivitud Parmesani juustu ja röstimata mandlitega sobib hästi mis tahes roa lisandiks.
– Süües värskeid või konserveeritud sardiine koos luudega, saab märgatava koguse kaltsiumi. Piserda peale sidrunimahla ja lisa ohtrasti Terav Eestlane jahvatatud musta pipart.
– Valmista perele efektne tortiljakrõpsudest kaltsiumirikas eine. Puista neile üleküpsetatud ube ja Cheddari juustu ning tõsta peale hapukoort. Serveeri koos avokaadopüreega.
– Pähklid ja seemned sisaldavad palju kaltsiumi, eriti ohtralt on seda seesamiseemneis, mida võib kasutada mitmesuguste katete tegemisel, salatite maitsestamiseks või näiteks tahiinivõide koostisainena.

VAEGUS Kaltsiumivaeguse tunnused on menstruatsioonivalud, südamepekslemine, osteoporoos, osteomalaatsia, lihaskrambid ja kõrge vererõhk, rahhiit ning liigesevalu. Enamus inimesi ei vaja kaltsiumipreparaate, sest vajalikku kogust on kerge saada mitmekesisest, tasakaalustatud toiduvalikust.

MAGNEESIUM (Mg)

MAGNEESIUM (Mg) on koos kaltsiumi ja fosforiga vajalik selleks, et luud oleksid tugevad ning lihased ja närvid toimiks normaalselt. Ta avaldab mõju D-vitamiini ja paljude hormoonide toimele ning kaltsiumi omastamisele. Magneesiumi vaegusele organismis viitavad lihaskrambid, värisemine, menstruatsioonivalud, vererõhu ja südamerütmi muutused. Magneesiumi liigsus kuigi kergesti ei teki, sest annuste suurenedes imendumine väheneb, neerud eritavad magneesiumi liia organismist kiiresti.  Magneesium reguleerib organismis kaltsiumitasakaalu ja teda on vaja D-vitamiini ja paljude hormoonide moodustumiseks. Söö ohtrasti magneesiumirikast toitu.

Magneesium on üle 300 elutähtsa ensüümi kofaktor. Need ensüümid osalevad süsivesikutest, rasvadest ja valkudest energia tootmises ning DNA sünteesis. Väga lihtsalt saab lisada igapäevamenüüsse magneesiumi, kui süüa kuivatatud puuvilju või puistata pähkleid või suur supilusikatäis nisuidusid hommikuhelbeisse või jogurtisse. Imendumise pärssijad: alkohol, kaltsium, happevastane ravim, mõni diureetikum ja antibiootikum. Sünergistid: kaltsium, D-vitamiin, fosfor.

Päevane soovituslik kogus naised ja mehed 300 mg, OLULISED ALLIKAD mg 100 g kohta: nisukliid 520, kakaopulber 520, parapähklid 410, päevalilleseemned 390, tahini 380, seesamiseemned 310, nisuidud 270, india pähklid 270, mandlid 270, piiniaseemned 270, kuivpärm 230, maapähklid 210, maapähklivõi 180, kaera- ja nisukliid 180, kreeka pähklid 160, pärmiekstrakt 160, sarapuupähklid 160, krevetid keedetud 110, rukkinäkileib 100, sinepiseemned 93, lehtpeet keedetud 86, viigimari kuivatatud 80, täisteraleib 76, tempeh 70, aprikoosid kuivatatud 65, sojaoad keedetud 63, hummus 62, hiidkrevett keedetud 49, aedspinat keedetud 34, tofu 23.

Magneesiumi leidub rohelistes Ieht köögiviljades (sobivad maitsesegud), seepärast lisa pastaroogadele, salateile ja võileibadele natuke närtsitatud (kuumutatud) aedspinatit.

RETSEPT Peenestatud aedspinati, tomati, porgandi ja salsakastmega serveeritud kreveti-või tofu tacod.
-Piserda pehmele tofule natuke vedelat mett ja serveeri seda kuivatatud puuviljadest valmistatud kompotiga hommikusöögiks.
-Seesami- ja päevalilleseemned sisaldavad palju magneesiumi. Need koos purustatud mandlite, india pähklite ning ricotta ja maitsetaimede seguga sobivad hästi vasika-, kana-või sealiharullide täidiseks. Sellega võib täita ka seenekübaraid.

FOSFOR ( P )

FOSFOR ( P )on kaltsiumi järel teine põhiline element organismis, mis kuulub iga raku koostisse. Ta annab koos kaltsiumiga luudele tugevuse ning osaleb peaaegu kõigis organismis toimuvais reaktsioonides ja energia tootmisel. Fosfori vaegust esineb harva, sest seda sisaldub väga paljudes toiduainetes, isegi rohkemais kui kaltsiumi. Keha omastab fosforit hästi, palju kergemiini kui kaltsiumi. Paljud piimatooted, sh. väherasvased tooted sisaldavad suhteliselt palju fosforit. Proteiinirikas toit sisaldab paju fosforit. Rupskites on seda rohkem kui praelõigus. Neerupirukas on maitsev viis rupskeid toiduks kasutada. Imendumise pärssijad: magneesiumi ja alumiiniumi liig. Sünergistid: kaltsium, magneesium, D-vitamiin.

Päevane soovituslik kogus naised ja mehed 550 mg (rinnaga toitjad: 990 mg).
OLULISED ALLIKAD mg 100 g kohta kuivpärm 1290, nisukliid 1200, nisuidud 1050 (sobivad maitsesegud Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe), suitsujuust 1030, pärmiekstrakt 950, kõrvitsaseemned 850, määrdejuust 790, seesamiseemned 720, päevalilleseemned 640, parapähkid 590, Emmentali juust 590, india pähklid 560, mandlid 550, sardiin õlis konserveeritud 520, munakollane 500 Cheddari juust 490, pestokaste 480, maksapasteet 450, suitsuheeringas küpsetatud 430, seaneer praetud 430 (sobivad maitsesegud Supp, Küüsvürts, Sišlõkk, Caribbean), sardiin tomatikastmes konserveeritud 420, vasikamaks praetud 380 (sobivad maitsesegud Asahh, Hakkliha, Küüslaugu pipar, Hamburger), kreeka pähklid 380, kaerajahu 380, maapähklivõi 370, talleneer praetud 350 (sobivad maitsesegud Mexico, , Roslauk, Universaal, Tšillilauk, kanafilee grillitud 310 (sobivad maitsesegud), feta juust 280.

RETSEPT Marineeri kanafilee sidrunimahlas või veiniäädikas, millele on lisatud seesamiseemneid, küüslauku ja Terav Eestlane (sobivad maitsesegud Küüsvürts, Uuhhh, Sidrulauk, Hamburger, Kalakas, , Riis, Rõba, Faijta). Rösti filee ja järel küpseta ahjus pehmenemiseni. Serveeri tükeldatult kitsejuustu -punapeed salatiga ning küüslaugu ja Terav Eestlane külmpress kanepiõli kastmega.
– Fosforirikas taimetoit: väheses külmpress rüpsiõlis praetud või röstitud seened mida katavad õlis marineeritud feta juustu tükid ning millele on lisatud tilk juustu oma õli, ja kroonitud vürtsikate ubadega (sobivad maitsesegud Universaal, Aedvili vegan, Salatill, Pasta Kartul kuum, Sidrulauk)

-Küpseta soolamata kõrvitsaseemneid vähese mee ja Terav Eestlane seesamiseemnetega 15 minutit mõõdukalt kuumas ahjus. See on väga lihtne fosfori saamise viis.

NAATRIUM ( Na )

NAATRIUM ( Na ) mõjutab koos kaaliumi ja klooriga organismi happe ja aluse ning vedelikutasakaalu. Ta on vajalik lihaste ja närvide tööks ning normaalse südametoo tagamiseks. Lauasoolas on 40 % naatriumi ja 60 % kloori, selle keemiline nimetus on naatriumkloriid. Sina kasuta Terav Eestlane naturaalset Himaalaja soola. Läänemaailmas tarbitakse soola enam kui organism vajab. Ülemäärane higistamine, kõhulahtisus ja oksendamine suurendavad organismi naatriumivajadust. Kui oled spordi inimene ja puutud kokku pistete ja valuga kõhu piirkonnas – seda põhjustab vedelikupuudus. Imendumise pärssijad: mõni diureetikum, podagraravimid, mõni antibiootikum ja kõhulahtisti. Sünergistid: kaalium, kloor.

HOIATUS Euroopas tarbitakse keskmiselt 12 g soola päevas, inimene vajab aga palju vähem (4 g). Rohke soolatarbimine suurendab organismis jääkvedeliku kogust, see tõstab vererõhku, mis võib omakorda põhjustada südamehaigusi ja ajurabandust. Umbes 3/4 manustatavast soolakogusest tuleb töödeldud toiduaineist nagu suitsu- või soolaliha, piimatooted, valmiskastmed,npurgisupid, krõpsud ja soolased suupisted. Toidumärgistusel harilikult soolasisaldust ei kanta, küll on toodud toitainesisaldus. 1g naatriumisisaldusele vastab 1,5 g naatriumkloriidi ehk lauasoola.
Enamik inimesi, eriti need, kes kannatavad kõrge vererõhu all, peavad piirama toiduga saadava naatriumi kogust. Selle saavutamiseks tuleks piirata lauasoola kasutamist, osta vähesoolaseid tooteid ning hoiduda liigselt töödeldud toiduainete söömisest.

Mereannid on looduslikud naatriumi allikad. Koorikloomades on seda rohkem kui kalades. Eelistada tuleks värskeid saadusi, sest konserveeritud toodetele on tootmisel lisatud naatriumkloriidi.
Piimas ja piilimasaadustes on suhteliselt palju naatriumi. Kui sa neid tarbid, ei peaks sa söömisel toidule soola lisama.

Päevane soovituslik kogus naised ja mehed: 1600 mg OLULISED ALLIKAD mg 100 g kohta: sool 39300, söögisooda 38700, puljongikuubikud 10300, sojakaste 7120, granuleeritud lahustuv kaste 6330, lihaekstrakt 4370, pärmiekstrakt 4300, krevetid keedetud 3840, miso 3650, lahustuv supipulber 3440, peekoni seljatükk grillitud 2240, oliivid soolvees konserveeritud 2000, keedusink röstitud 1930, suitsulõhe 1880, salaami 1800, tomatiketšup 1630, garneel keedetud 1590, feta juust 1440, või 750, hummus 670, Cheddari juust 670, Digestive küpsised 660, täisteraleib 550, sai 520, sardiin õlis konserveeritud 490, kodujuust 380, vähk keedetud 330, kammkarp aurutatud 180, muna keedetud 140, jogurt lahja 83 (sobivad maitsesegud Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe) rasvatu ja täispiim 55

RETSEPT Eemalda kammkarp kojast ja prae seda väheses Terav Eestlane külmpress rüpsiõlis.. Pane natuke peenestatud värsket aedspinatit puhastatud koja põhja, sellele kammkarp ja serveeri murendatud feta juustu ja väikesteks kuubikuteks lõigatud ja röstitud marineeritud paprikaga.

KAALIUM ( K )

KAALIUM ( K ) nagu ka naatrium, osaleb organismi vedelikutasakaalu säilitamisel, lihaste ja närvide töös ning valkude ja süsivesikute ainevahetuses. Kaaliumi on paljudes toiduainetes, seepärast on selle vaeguse tekkimine vähetõenäoline. Naatriumikoguse vähendamise eesmärgil ei tohi naatriumsoola kaaliumsoolaga asendada, sest see on ohtlik. Kui sind piinab kõrge vererõhk, vahenda tarbitavat naatriumikogust ja suurenda kaaliumi kogust. Selleks tuleb süüa rohkem puu- ja köögivilja. Katsu süüa puu- ja köögivilja vähemalt viis korda päevas (sobivad maitsesegud) Banaanid sisaldavad väga palju kaaliumi, lisa need oma menüüsse. Imendumise pärssijad: naatriumi liig, alkohol, kohv, mõni diureetikum, kõhulahtisti, ja antibiootikum, podagraravimid. Sünergistid: naatrium, kloor.

Päevane soovituslik kogus naised ja mehed: 3500 mg OLULISED ALLIKAD mg 100 g kohta pärmiekstrakt 2100, kuivpärm 2000, aprikoosid kuivatatud 1880, nisukilid 1160 (sobivad maitsesegud Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe), virsikud kuivatatud 1100, till 1100, rosinad 1020, nisuidud 950, piiniaseemned 780, mandlid 780, aedpetersell 760, sarapuupähklid 730, päevalilleseemned 710, datlid kuivatatud 700, maapähklid 76,0 parapähklid 660, feta juust 620, kartulid koorega küpsetatud 630 (sobivad maitsesegud Kartul ahju-prae-keedu, Itaalia, Peet, Aedvilja Mix Universaal), küüslauk 620, rukkinäkileib 540, aedkoriander 540, kartul 500, peet 450, meriahven praetud 460, tatrapuder 460, avokaado 450, kreeka pähklid 450, müsli 440 (sobivad maitsesegud Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe), vikerforell grillitud 410 (sobivad maitsesegud Küüsvürts, Uuhhh, Sidrulauk, Hamburger, Kalakas, , Riis, Rõba, Faijta), banaan 400, tempeh 370, tuunikala õlis konserveeritud 260, jogurt 250 (sobivad maitsesegud Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe), porgand 170 (sobivad maitsesegud Universaal, Aedvili vegan, Salatill, Pasta Kartul kuum, Sidrulauk,) apelsin 150, täispiim 140, aedspinat keedetud 120,  õun 120 (sobivad maitsesegud Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe)

RETSEPT Taimetoitlased saavad väga suure annuse kaaliumi, kui võtavad menüüsse tempehi. Seda võib vähesoolases sojakastmes, ingveris ja küüslaugus marineerida ja seejärel aurutada, praadida või grillida. Serveerida aurutatud rohelise köögiviljaga.
– Kausitäis kuivatatud puuvilja katab päevase kaaliumi vajaduse. Tasasel tulel maitsestatud õunamahlas keedetult, saab neist maitsva väherasvase magustoidu või hommikuroa. (sobib Õunavõlur)
– Mereannid, eriti meriahven on rikkalik kaaliumi allikas. Küpseta terve kala ja kata see võis segatud sulle sobiva maitseseguga, seesamiseemnete, küüslaugu ja rivitud sidrunikoorega.

KLOOR ( Cl )

KLOOR ( Cl ) hoolitseb koos naatriumi ja kaaliumiga organismi vedelikutasakaalu säilitamise eest ning on seega vajalik lihaste ja närvide normaalseks toimimiseks. Kogu toidus ja kehas sisalduv kloor esineb kloriidioonina. Selle vaegust esineb harva, peamiselt pikaajalisel oksendamisel, kõhulahtisuse ja rohke higistamise korral.
Sageli lisatakse veele selle puhastamise eesmärgil kloori, et hoida ära vee kaudu levivate haiguste nagu tüüfus ja hepatiit edasikandumist. Keetmisel kloor lendub ja see parandab vee maitset. Maos reageerib kloor vesinikuga, moodustades soolhappe, mis soodustab toidu seedimist. Imendumise pärssijad: ei ole määratletud. Sünergistid: naatrium, kaalium.

Päevane soovituslik kogus naised ja mehed: 2500 mg, OLULISED ALLIKAD mg 100 g kohta: sool 59900, puljongikuubikud 16000, sojakaste 10640, pärmiekstrakt 6630, oliivid soolvees konserveeritud 3750, peekoni seljatükk grilitud 2780, hiidkrevett keedetud 2550, sinihallitusjuust 1950, Parmesani juust 1820, Edami juust 1570, Cheddari juust 1030, sai 820, austrid 820, sardiin soolvees konserveeritud 810, lõhe soolvees konserveeritud 730, maapähklid röstitud ja soolatud 660, maapähklivõi 540, tuunikala õlis konserveeritud 530

Lauasoolas on 40 % naatriumi ja 60 % kloori. Sina kasuta Terav Eestlane naturaalset Himaalaja soola. Enamik inimesi saab toiduaines sisalduvast ja neisse töötlemisel konservandina lisatavast soolast kloori enamgi kui vaja.

RETSEPT Pane salatükkide vahele Edami juustu viile, röstitud peekonit ja praemuna. Vala see üle tomatikastmega.
– Küpsed soolvees konservitud oliivid on tõhus kloori allikas, söö neid eraldi või salatile lisatuna. Parmesan, Edam, Cheddari juust on heaks kloori allikaks meie toidus.

VÄÄVEL ( S )

VÄÄVEL ( S ) on nn. ilumineraalaine. Temast oleneb, kui sile on meie nahk ning kui terved on juuksed ja küüned. Väävel reguleerib organismis happe ja aluse tasakaalu. Väävlit sisaldavad aminohapped osalevad valgu sünteesis, rakkude kaitsmisel ja detoksifikatsioonil. Valgurikas toit, eriti munad, liha ja kala, sisaldab palju väävlit (sobivad maitsesegud Asahh, Hakkliha, Küüslaugu pipar, Hamburger, Sidrulauk, Kanakas, Tšilli Sahmakas, Must pipar, Kartul ahju-prae-keedu, Itaalia, Peet, Aedvilja Mix Universaal, Õunavõlur ja Terav Eestlane mahe). Kui sa sööd valgurikast toitu, katab see ühtlasi ka su väävlivajaduse. Väävlialusel kreemid ja salvid aitavad neid, kellel on nahaprobleeme, näiteks psoriaas, ekseem või dermatiit. Imendumise pärssijad: ei ole määratletud. Koosmõju: tiamiin, biotiin.

Päevast soovituslikku kogust ei ole piiritletud. Põhiline osa väävlist saadakse toidus sisalduvaist valkudest. OLULISED ALLIKAD mg 100 g kohta: sinepipulber 1280, põldpüü praetud 400, maapähklid 380, tursk kuivatatud ja soolatud keedetud 370, maapähklivõi 360, hani praetud 320 (sobivad maitsesegud Sidrulauk, Kanakas, Tšilli Sahmakas, Must pipar, Kana sumahh), keedusink väherasvane praetud 310, seakints väherasvane grilitud 310 (sobivad maitsesegud), vasikamaks praetud 300, kalkun praetud 290 (sobivad maitsesegud India, Küüslaugu pipar, Kanavürts, Bolognese), Parapähklid 290, talleneer praetud 290, peekon väherasvane grillitud 290 (sobivad maitsesegud  Liibanon, Piparii, Uuhhh, Must pipar), suitsuheeringas küpsetatud 280, biifsteek väherasvane grillitud 280, pähklid 280, tallemaks praetud 270 (sobivad maitsesegud Supp, Küüsvürts, Sišlõkk, Caribbean), part praetud 270, kana väherasvane praetud 260 (sobivad maitsesegud Küüsvürts, Uuhhh, Sidrulauk, Hamburger, Kalakas, , Riis, Rõba, Faijta), kanamaks praetud 250, Parmesani juust 250, virsikud kuivatatud 240, kõva juust 230, Stiltoni juust 230, muna praetud 200, lõhe aurutatud 190, muna koorega või kooreta keedetud 180, mandlid 150, kreeka pähklid 140, rooskapsas 78, õisuba 65, punane peakapsas 54 (sobivad maitsesegud)

Taimetoitlased, kes ei söö muna ega ka piimasaadusi, võivad väävlivaegust vältida pähkleid, ubasid ja kapsast, näiteks pea- ja rooskapsast süües.

VAEGUS See on harva esinev, sest me saame valdava osa väävlist valkudest ja seda sisaldavad ka mõningad konservandid.
HOIATUS Inimesed, kes on allergilised väävlile, peaksid hoiduma pakendatud kuivatatud puuviljast, milles olev konservant sisaldab väävlit.

RETSEPT Lõika kana rinnafileesse taskud (sobib maitsesegudega), vasarda liha õhukeseks, täida Stiltoni juustuga ja prae väheses rasvas pehmeks. Serveeri aurutatud rohelise köögiviljaga.
– Lisa peenestatud hiina kapsale tükeldatud roheline sibul, keedetud poolitatud rooskapsas, neljaks lõigatud keedumunad. Piserda peale tahiinist, jogurtist ja murulaugust valmistatud kastet.

Mina treener Christian Lumiste vastutan antud kirjutise õige informatsiooni eest. Samuti kinnitan, et antud kirjutis on minu Terviseprogrammi meetodi osa. Kirjutise informatsiooni võib kasutada Terav Eestlane oü tooteid ostnud klient oma isikliku, pere tervise ja toitumuse parandamiseks -edendamiseks tasuta.
Kõik õigused kaitstud. Ühtki selle kirjutise  osa ei tohi reprodutseerida mehaaniliste või elektrooniliste vahenditega fotopaljundus koolitustel kasutamiseks ja info salvestamine, edastamine rahalise tulu teenimiseks/kasutamiseks ilma autoriõiguse omaniku Christian Lumiste või Liha UÜ loata.

KASUTATUD KIRJANDUS
Kirschmann, John & Gayla, Nutrition Almanac, 4th edition, McGraw Hill, 1996
 Mindell, Earl, The Vitamin Bible, Arlington Books, 1982.
Osiecki, Henry, Nutrients in Profile, Bioconcepts Publishing, 1990.
 Saxelby, Catherine, Nutrition for Life, Reed, 1993,
Scott-Moncrieff, Christina Dr, The Vitamin Alphabet, Simon & Schuster, 1999
Shils, Maurice E. and Young, Vernon, R. (editors), Modern Nutrition in Health and Diseas 7th edition, Lea & Bebiger, 1988.
Smolin, Lori A. and Grosvenor, Mary B., Nutrition Science and Applications, 3rd edition, Saunders Colegé Publishing, 2000.
Stanton, Rosemary, Eating for Peak Performance, 2nd editon, Allen & Unwin, 1994.
Urs, Koch Manfred, Laugh with Health, Renaissance and New Age Creations, 1981.
Toimittajat. Kimmo Koskenvuo, Harri Vertio ,,Sairauksien Ehkäisy,, 1 painos 1998.

  • Toode lisatud ostukorvi
1
Sinu ostukorv
Tasuta tarneks lisa veel 25,40  eest tooteid
Kohatäide
4,60 
    Arvuta saatmine
    Tarnevõimalusi uuendatakse kassas.